1815 yılında Kral Franz II nin emriyle kurulan Viyana Teknik Üniversitesi (o zamanki adı Polytechnisches Institut in Wien) Avrupa´nın en başarılı 10 Teknik Üniversite´sinin içerisindedir ve yaklaşık 200 yıldır uluslararası bir ortamda araştırma ve eğitimi birleştirerek gelecek odaklı teknolojik gelişimleri ögrencilerine en iyi şekilde aktarmaktadır.
“İnsanlar için teknoloji” sloganını benimsemiş olan Viyana Teknik Üniversitesi´nin ana binası 1818 yılında şu anki konumuna yani Viyana´nın tam merkezinde Karlsplatz´a taşınmıştır. Ulusal ve Uluslararası alanda yüksek tanınırlığı vardır ve mezunları bu avantajdan yararlanmaktadırlar. Simens gibi uluslararası teknik alanda tanınan firmalarla ortak projeler yürütüldüğü gibi değişik ülkelerdeki 48 üniversite ile de partner çalışmaları yapılmaktadır. Öğrenciler bu çalışmalara özellikle erasmus / sokrates programları vasıtasıyla katılmaktadırlar.
2002 yılında çıkarılan yeni üniversite yasasına göre diğer üniversitelerle birlikte Viyana Teknik Üniversitesinin yönetimi de özerk olmuştur.
Viyana Teknik Üniversitesi´nde tamamı mühendislik programları olmak üzere 21 Bachelor, 41 Master ve 5 tane de Öğretmenlik programı bulunmaktadır.
4 katlı oldukça büyük kütüphanesi ve bilgisayar laboratuvarlarından sadece Viyana Teknik Üniversitesi öğrencileri değil, diğer Viyana Üniversitelerinin öğrencileride yararlanır.
Viyana Teknik Üniversitesi´nin 64 adet enstitüsü, 2500 ün üzerinde bilim adamı ve 19.000 e yakın öğrencisi vardır.
Bilim dünyasında uluslararası isim yapmış mezunlar arasında ünlü mimarlar Ferdinand Fellner d. J. ve Roland Rainer, Matematikçi Edmund Hlawka, Mucit ve Mühendis Viktor Kaplan, Astrofizik ve Matematikçi Milutin Milanković, Sanat Tarihçi Hans Sedlmayr, Mimar Komponist ve Mucit Josef Strauß, Atom Fizikçi Hannspeter Winter ve dünyaca ünlü bilgisayar mühendisi ve mucidi Heinz Zemanek sayılabilir.
Lisans
Mimarlık, İnşaat Mühendisliği Ve Altyapı Yönetimi, Elektronik Mühendisliği, Data Mühendisliği Ve İstatistik, Medya İnformatiği, Tıp İnformatiği, Yazılım Ve Bilgi Mühendisliği, Donanım Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Makine Mühendisliği, Dış Mekân Tasarımı Ve Düzenlemesi, Kimya Mühendisliği, Teknik Ve Fen Bilimleri Matematiği, İstatistik Ve Ekonomi Matematiği, Bilgisayar Bilimlerinde Matematik, Finans Ve Sigorta Matematiği, Fizik Mühendisliği, Process Engineering, Ölçme Bilimi Ve Jeoinformatiği, Ekonomi Enformatiği, Endüstri Mühendisliği
Yüksek Lisans bölümleri
Mimarlık, Yapı Bilimi Ve Teknolojisi, Konstrüktif Mühendislik Yapıları, Yapı Ekonomisi Ve Jeoteknik, Altyapı Planlaması Ve Yönetimi, Enerji Mühendisliği, Otomasyon Mühendisliği, Telekomünikasyon, Bilgisayar Tekniği, Mikro Elektronik, İşlemsel Zekâ, Bilgisayar Grafiği Ve Dijital Resim Çalışması, Bilgi Ve Belge Yönetimi, Medya İnformatiği, Tıp İnformatiği, Yazılım Mühendisliği Ve İnternet, Donanım Mühendisliği, Ekonomi Mühendisliği Ve Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi, Dış Mekân Tasarımı Ve Düzenlemesi, Kimya Mühendisliği – Sentezler, Hammadde Teknolojisi Ve Hammadde Analitiği, Malzeme Kimyası - Kimya Mühendisliği, Kimyasal Süreç Mühendisliği Kimya Mühendisliği, Biyoteknoloji Ve Biyoanalitik - Kimya Mühendisliği, Matematik, İstatistik, Teknik Ve Fenbilimleri Matematiği, Ekonomi Matematiği, Bilgisayar Bilimlerinde Matematik, Finans Ve Sigorta Matematiği, Fizik Enerjisi Ve Ölçüm Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Process Engineering, Ölçüm Ve Kadastro Bilimi, Ölçüm Ve Jeofizik, Jeoinformasyon Ve Kartografya, Ekonomi Enformatiği, Endüstri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği
Matematik, Uygulamalı Geometri, Fizik, Kimya, Yönetim Bilişim Sistemleri