School Login Host Family Login Student Login
Hakkımızda Yaz Okulları Promosyonlar Downloads Foto Galeri Fiyat Listesi Referanslar İletişim
Bookmark and Share
Malta Amerika Avusturya Avusturalya İngiltere İtalya Kanada Almanya Fransa
         
   Eğitim Programları
   Okullar
   Yaz Okulları
   Üniversite Eğitimi
 Buradasınız | Anasayfa | Almanya | Almanya'da Üniversite Sistemi
   Almanya > Almanya'da Üniversite Sistemi
    Almanya'da Üniversite Sistemi

Almanya’da uluslararası akreditasyonu olan ve yüksek standartlarda eğitim sağlayan 300’ ün üzerinde üniversite ve kolejde lisans ve yüksek lisans eğitimi almak mümkündür. Üniversitelerde lisans eğitimi dili Almancadır ancak yüksek lisans için tamamı İngilizce ya da bir bölümü İngilizce bir bölümü Almanca olan programlar mevcuttur.

Almanya’daki üniversitelerin büyük çoğunluğu devlet üniversitesidir dolayısıyla eğitim ücretleri oldukça ekonomiktir. Eğitim dönemleri genel olarak mart ve eylül ayında başlar ve başvuruların ocak- temmuz aylarında yapılması gerekmektedir. Harç ücretleri dönemlik €100  ile €500 arasında değişir. Bu rakam üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Bu yüzden orta gelirli öğrenciler için Almanya vazgeçilmez bir yurtdışı eğitim seçeneğidir.

Almanya'da Üniversite Sistemi ve Eğitim Yapısı

Almanya'da eğitim, federal devletin değil eyaletlerin yetkisine tabidir. Bu yüzden her eyalette birbirinden farklı uygulamalar görülebilir. Ancak gerçekte temel konularda farklılıklardan çok uyumluluk vardır.

Almanya, Türkiye'den farklı olarak ABD ve Avustralya gibi federal yapılı bir devlettir. Eğitim kural olarak federal devletin değil eyaletlerin yetkisine tabidir. Bu çerçevede ülkedeki 17 eyalette birbirinden farklı düzenlemelerle karşılaşılır. Ancak nihai olarak bu federal düzenlemelerin yakından incelendiğinde birbirinden çok büyük farklılıklar içermediğini görürsünüz.

Almanya'da yüksek eğitim alanında sistem, Üniversiteler/ Universitaet ve Meslek Yüksek Okulları / Fachhochschule şeklindeki bir temel ayrıma dayanır. Yüksek eğitimin omurgasını ve yabancı öğrencilere yönelik en geniş alternatifleri teknik üniversite ve klasik üniversite olmak üzere iki formda bulunan üniversiteler sunar. Meslek Yüksek Okulları ise toplum ve ekonomideki yetişmiş nitelikli personel ihtiyacına cevap vermeye yönelik kısa süreli (3 yıl) ve mesleki odaklı eğitim kurumlarıdır. Genellikle bir üniversiteye bağlı olarak eğitim verirler.

Üniversite eğitimi Temel Eğitim / Grundstudium ve Ana Eğitim / Hauptstudium şeklinde ayrılır. Bir bölümle ilgili temel bilgilerin verildiği Temel Eğitim 4 sömestr sürer, genellikle bir ara sınav / Zwischenprüfung ile sona erer. Ardından başlayan Ana Eğitim süresince ilgili bölümde uzmanlaşma ve derinleşmeye yönelik bilgiler öğrenilir.

Öğrenim sürecinde dersler, alıştırmalar, seminer çalışmaları, stajlar genellikle yerine getirilmesi gereken formlardır.

1991/92 rakamlarına göre ortalama eğitim süresi üniversitelerde 6.4 yıl, meslek yüksek okullarında 4.5 yıl sürmektedir.

2000'li yıllardan itibaren Almanya, yüksek okullarla ilgili çok ciddi politika değişikliklerini uygulamaya koymuştur. Bu çerçevede Almanya'da eğitimin dünya pazarlarında rekabet edebilir bir ürün haline getirilmesine öncelik verilmektedir. Önceleri yabancı öğrencileri sadece üçüncü dünya ülkelerinin vatandaşlarına yardım ediyor tavrıyla karşılamış olan Almanya, artık yabancı öğrenciyi müşteri olarak görmeye başlamıştır. Bu durum, yabancı öğrenciler için Almanya'yı pek çok bakımdan daha cazip hale getirdi.

Alman eğitim sisteminin uluslararası standartlara uymayan ve bu yüzden Almanya dışında tanınırlıkta zorluklara yol açan özelliklerinin azaltılması hedef alınmıştır. Bu hedef doğrultusunda, uluslararası alanda genel kabul gören anglo sakson eğitim modelleri olan bachelor ve master gibi eğitim tipleri son 4-5 yıldan beri bütün ülkeye yayılmış durumdadır. Pek çok alanda sadece İngilizce eğitim veren bölümler açılmış ve kısa sürede başarılı olmaya başlamıştır. Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında olumsuz olan tek gelişme, 2007 yılından itibaren bir kısım eyaletlerde (Bayern, Baden-Württemberg...) harçların dönem başı yaklaşık 500 Euro'ya çıkacak olmasıdır. Fakat bu, Almanya'da ekonomide yaşanan bir duraklama sonucu mecbur kalınan bir uygulamadır.

Sonuç olarak eğitim sisteminde gerçekleştirilen son reformlar sayesinde Almanya, yabancı öğrenciler için kendini daha cazip hale getirmiş oldu. Ek olarak üniversiteden mezun olduktan sonra Almanya'da iş bulup çalışarak Almanya'ya yerleşme hakkı tanıyan Göç Kanunu da (Zuwanderungsgesetz) 2005 yılında yürürlüğe girdi. Bütün bu faktörler bir araya konulduğunda, yabancı öğrenciler için artık 2000'li yıllar öncesine oranla çok daha cazip bir Almanya var...
Lisans Tamamlama
Eğitim Programları

Almanya’da Eğitim
Neden Almanya?
Neden Education Camp?
Genel Almanca Eğitimi
Sınav Programları
Yaz Okulları
Üniversite Eğitimi
İş Dünyasına Özel Kurslar


© 2009 education camp Hakkımızda | Kayıt Formu | Bilgi İstek Formu | İletişim