School Login Host Family Login Student Login
Hakkımızda Yaz Okulları Promosyonlar Downloads Foto Galeri Fiyat Listesi Referanslar İletişim
Bookmark and Share
Malta Amerika Avusturya Avusturalya İngiltere İtalya Kanada Almanya Fransa
         
   Eğitim Programları
   Okullar
   Yaz Okulları
   Üniversite Eğitimi
   İngiltere Rehberi
 Buradasınız | Anasayfa | İngiltere | Kültür ve Tarih
   İngiltere > Kültür ve Tarih
    Kültür ve Tarih

Tarih

4000 yıl önce, tarımın ilk halinin kullanıldığı dönemde inşa edilmiş, Salisbury yakınlarındaki Stonehenge, İngiltere’nin en önemli tarihi anıtıdır. Günümüzde binlerce insan 21 Haziran günü, astronomi için önemli bir tapınak olduğuna inanılan bu yerde, gün dönümü için bir araya gelir.

İngiltere tarihine birbirini izleyen fetih ve sömürgeleştirme dalgaları damgasını vurmuştur. Karmaşık bir kültür geliştirmiş olan Kelt kabileleri önce M.S. 43’te onlara Hristiyanlığı öğreten Romalılar’ın, ardından Anglo Saksonlar’ın ve Vikingler’in hakimiyeti altına girmişlerdir.

1066’da  William, Norman İstilası’na liderlik etmiş ve Kral Harold’ı Hastings Savaşı’ında yenerek I. William olarak tahta geçmiştir. I. William bir kale inşaası projesiyle Thames Nehri’ni geçerek Londra’yı almak isteyen istilacıları engellemek için Tower of London’ı bir kalesini inşaa ettirmiştir. Bu kale aynı zamanda bir kraliyet sarayı olarak da kullanılmıştır.

1215’te Kral John bir grup baron tarafından, kralın yetkilerini sınırlayan ve demokrasinin çıkış noktası olan Magna Carta’yı imzalamaya zorlanmıştır. Parlementonun yaratılmasını House of Lords (Soylular Meclisi) ile House of Commons (Halk Meclisi) gibi iki meclisin yaratılması izlemiştir. Bugün halen bu iki meclis de, kral ve kraliçenin UK politikalarına doğrudan etkileri olmamasına ve tamamen birer figüran olarak varolmalarına rağmen varlıklarını sürdürmektedirler.

İngiltere,  VIII. Henry’nin boşanması konusunda Papa’yla anlaşamamasının başlıca sonucu olan Reform’a kadar katolikti. VIII. Henry katolik inancından ayrılarak şimdi İngiltere Kraliçesi’nin başında olduğu Church of England kilisesini 1534’te kurdu ve başına geçti. Bunu dini ve politik çekişmeler izledi ve bu anlaşmazlıklar 17. yüzyıldaki iç savaş ve Kral I. Charles’ın idamıyla  zirveye ulaştı.

Başlıca sorumlusu Oliver Cromwell’dir. (İngiltere’nin yönetim biçimini monarşi’den cumhuriyete çevirmesiyle ünlü asker ve siyasetçi) monarşinin dağılmasının ardından Church of England kilisesi 1660’ta restore edildi ve fen ve sosyal bilimlerde gelişmeler yaşandı. Bunu Sanayi Devrimi  izledi ve Birinci Dünya Savaşı öncesi Kraliçe Victoria zamanında  İngiliz İmparatorluğu dünya genelinde yayılarak altın çağını yaşamıştır.

20. yüzyıl’da yaşanan  iki dünya savaşında da İngiltere başroldedir ve  bundan sonra dünyanın lider gücü olmayı reddetmiştir.

Savaş sonrası dönemde Londra 1948 Olimpiyatları’na ve 1951 İngiltere Festivali’ne ev sahipliği yapmıştır. Bu süre boyunca başta İngiliz sömürgesi ülkelerden olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen göçmenler ülkenin yapısını bugünkü çok kültürlü millet yapısına kavuşturmuştur.

Londra caddelerinde ilk kez 1950’de çift katlı kırmızı otobüsler görülmüştür ve 1953’te II. Elizabeth (şimdiki İngiltere Kraliçesi) tahta çıkmıştır. 1973’te İngiltere Avrupa’nın önemli bir bölümünden oluşan Avrupa Birliği’ne katılmıştır. 1979’da Muhafazakar Parti’nin (Conservative Party) başkanı Margaret Thatcher ülkenin ilk kadın başbakanı olmuş ve  İngiltere’de Muhafazakar partinin liderliği 18 yıl sürmüştür.

1997 Mayıs’ta  yapılan genel seçimlerle Tony Blair başkanlığındaki İşçi Partisi yönetimi ele geçirmiş ve bundan sonra İşçi Partisi üç dönem iktidarda kalmıştır.

Daha fazla bilgi için bkz. :
www.ukstudentlife.com/Britain.htm
www.english-heritage.org.uk

Kültür

Dakiklik, beş çayı, Kraliyet ailesi, çiftlik evleri ve Robin Hood İngiliz kültürünü çağrıştıran şeylerdir.(www.allinfoaboutenglishculture.com) İngiliz kültürüne özgü bir milli yemek veya milli giysiden bahsetmek zordur ancak giderek daha çok bilinen ve kutlanan St. George günü (23 Nisan) vardır.

İngiltere’de baktığınızda bir ülkeden ziyade, her biri kendi kültürleriyle,  konuşulan birçok aksanlarıyla ve başkentleriyle övünen birden fazla ülkeyi görmüş olursunuz. Kimlikler ulusallıktan çok bölgeselliğe dayanır.
 
Liverpoollular (scouserlar), Newcastle’lılar (geordyler) ve Doğu Londralılar (cockneyler)’ın katı bir aksanları, kendilerine özgü sözcükleri, yemekleri ve spor, müzik, sanatla şekillenmiş kimlikleri vardır.
Bunun yanında İngiliz kültürünü en iyi tanımlayan şey, farklı kültür, gelenek ve anlayışları asimile eden çok kültürlülük kavramıdır. Bu özellikle, 300 farklı dilin konuşulduğu, 70 farklı ülkenin mutfağından yemeklerin yenilebildiği ve yıl boyunca değişik kültürlerin etkinlik ve festivallerin yapıldığı Londra için geçerlidir. Ayrıca Londra , Soho’daki Çinliler, Brixton’daki Hintliler, Hackney’deki Vietnamlılar ve Southhall’daki Sih’lilerden (Hindistan’da bir mezhep) oluşan değişik etnik topluluklar da vardır. İngilizler, balık ve patates kızartmasını sevdikleri kadar Hint, Türk ve Çin yemeklerini ve bu kültürlerin etkisiyle ortaya çıkmış lezzetleri de severler. Chicken Tikka Masala favori bir milli yemek olarak geçer. Yemeklerde olduğu gibi sanat, müzik ve tiyatroda da birçok dış etkiyi hissedersiniz. İngiliz kültürü karma, sürekli gelişen canlı bir yapıya sahiptir.

Education Camp Broşürü

E-Bulten
İsminiz :
E-Posta :
Why ? Why? Why?

Yaz Okulları


© 2009 education camp Hakkımızda | Kayıt Formu | Bilgi İstek Formu | İletişim